فهرست مطالب

Information Technology Management - Volume:9 Issue: 1, 2017

Journal of Information Technology Management
Volume:9 Issue: 1, 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید امیررضا ابطحی، فاطمه الهی، رضا یوسفی زنوز صفحه 1
    در بازار سهام، برخی سوداگران به منظور کسب منفعت بیشتر سعی می‏کنند به وسیله سفارش های صوری، سبب تاثیر هدفمند بر نوسان قیمت‏ها شوند و از وضعیت پیش آمده در قیمت‏ها سوءاستفاده کنند که به این عمل، حرکت القایی گفته می‏شود. به دلیل جمعیت آماری زیاد مشتریان، امکان نظارت چشمی یا نظارت سیستمی‏ از طریق روش‏های سنتی برای کشف حرکت القایی وجود ندارد. پژوهش حاضر به دنبال ارائه سیستمی برای پیشگیری از وقوع حرکت القایی در معاملات بازار قرارداد‏های آتی سکه بورس کالای ایران مبتنی بر مدل سازی طبقه‏بند بیزی است. سیستم ارائه شده ضمن برخورداری از پیچیدگی زمانی چند جمله‏ای، به دلیل لحاظ کردن وابستگی های مهم میان ویژگی های مختلف داده، دقت زیادی دارد. برچسب‏گذاری اولیه داده ها با استفاده از خوشه‏بندی کا میانگین انجام گرفته است و آزمون مدل، تشابه 55/94 درصدی را میان نتیجه روش بیزی پیشنهادی و داده های برچسب‏گذاری شده نشان می‏دهد. استفاده از سیستم نوین ارائه شده به شناسایی افراد فریبکار در معاملات بازار از افراد سالم کمک به سزایی می‏کند.
    کلیدواژگان: رفتار القایی، سیستم هوشمند، شبکه بیزی، قرارداد آتی، کشف تقلب
  • آمنه خدیور، غزال پاکدامن، فاطمه مجیبیان صفحه 21
    امروزه با توجه به تمرکز جامعه جهانی بر حوزه خدمات فناوری اطلاعات و حرکت سازمان‏های بزرگ به سمت سودآوری از طریق ارائه خدمات متناسب با نیازهای سازمان و بازارهای کسب و کار، لازم است سازمان ها به پروژه های مربوط به این حوزه بیش از پیش توجه کنند؛ بدین منظور، شناسایی و انتخاب شاخص‏‏های خدمات فناوری اطلاعات و ارزیابی این خدمات و پروژه ها، از جمله روش‏های موثر بر افزایش سودآوری و اثربخشی فناوری اطلاعات در سازمان‏هاست. از این رو در پژوهش حاضر، پس از شناسایی شاخص‏های موثر در انتخاب پروژه ها و خدمات فناوری اطلاعات، به طراحی سیستم پشتیبان تصمیم‏گیری بر مبنای روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی فازی پرداخته شده است. همچنین تحلیل‏هایی به منظور بررسی میزان حساسیت معیارهای مختلف در برابر تغییر و نیز، میزان تاثیری که هر یک از آنها بر نتایج نهایی رتبه‏بندی دارند، توسط این سیستم صورت گرفت. در پایان پس از مقایسه نتایج این پژوهش و سایر پژوهش‏های انجام شده، مزیت های سیستم پشتیبان تصمیم پیشنهادی تشریح شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی فازی، خدمات فناوری اطلاعات، سیستم پشتیبان تصمیم، کارت ارزیابی متوازن
  • جلال رضایی نور، محمدرضا شیخ بهایی صفحه 39
    سیستم‏های مدیریت دانش، کیفیت و بازدهی دانش استفاده شده در فرایند تصمیم‏گیری را بهبود می بخشند. حدود 80 درصد اطلاعات سازمان‏ها در فرمت‏های متنی هستند؛ به همین علت متن‏کاوی آن هم در حوزه مدیریت دانش زنجیره خدمات، بسیار مفید و با اهمیت است. به طور مثال، یکی از کاربرد‏های مهم متن‏کاوی به منظور مدیریت منابع روی خط اسناد دیجیتال و تجزیه و تحلیل اسناد درون سازمانی به کار برده می‏شود. پژوهش حاضر به اسناد و مدارک مبتنی بر متن اختصاص دارد که براساس ارسال نظرها، فرم‏های اطلاعات متنی و پرسشنامه های مبتنی بر روش تئوری‏ زمینه‏ای تدوین شده است. در نخستین گام تحقیق، تکنیک‏های خوشه‏بندی به اجرا درآمد و در گام دوم، تکنیک قوانین انجمنی Apriori به منظور کشف و استخراج مفیدترین قوانین انجمنی اعمال شد. به بیانی، بر یکپارچه‏سازی تکنیک‏های داده‏کاوی متنی برای بهبود دقت رده‏بندی تاکید شده است. در کلاسه بندی مستندات با استفاده از تکنیک درخت تصمیم به کلاس‏های مربوط به آن، دقت کلاسه بندی کاهش یافت، اما استفاده از روش ارائه شده در این تحقیق، بهبود شایان توجهی در دقت رده‏بندی ایجاد کرد.
    کلیدواژگان: داده کاوی متنی، دولت الکترونیکی، زنجیره خدمات، مدیریت دانش
  • نیره زاغری، اردشیر زمانی صفحه 61
    یکی از پیامدهای مهم گسترش اینترنت در عصر حاضر، پیدایش وبگاه های تجارت الکترونیکی است؛ اما تنوع اقلام عرضه شده می تواند انتخاب محصولات مناسب را برای مشتریان به فرایند پیچیده ای تبدیل کند. شرکت ها برای رفع این مشکل استفاده از سیستم های پیشنهاددهنده را توصیه می کنند. به دلیل درصد زیاد خطا در پالایش و ارائه پیشنهادها، معمولا در این گونه سیستم ها از چند روش پایه برای پیشنهاد اقلام مورد علاقه کاربر استفاده می شود. روش پالایش همکارانه، یکی از موفق ترین روش های به کاررفته در این سیستم هاست؛ اما استفاده از این روش با افزایش تعداد کاربران و محصولات، مجموعه را با مشکلاتی مانند ناتوانی در پاسخگویی به نیازهای کاربران جدید و تنکی داده مواجه می کند. به منظور رفع مشکل یادشده، در این پژوهش روش جدیدی معرفی شده است که با ادغام زمان نرخ دهی کاربران با معیار شباهت یابی پیرسون و همچنین ادغام تکنولوژی های معنایی و شبکه اجتماعی، راه حلی برای کاهش مشکل کاربران جدید و تنکی داده ها ارائه می کند. نتایج پیاده سازی الگوریتم ها نشان می دهد رویکرد ارائه شده عملکرد بهتر و صحت بیشتری دارد و پیش بینی های آن با سلیقه کاربران همخوانی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: تنکی داده، زمان نرخ دهی کاربر، سیستم های پیشنهاددهنده، فروشگاه های اینترنتی
  • مریم علی پور، پیام حنفی زاده صفحه 83
    طراحی وب سایت‏های دولت الکترونیک با کیفیت سرویس نامناسب، یکی از مشکلات رایج دوران معاصر است. ارزیابی کاربران از کیفیت سرویس‏های الکترونیکی بر اساس ارزیابی آنها از کیفیت محتوا و ارائه سرویس است. در این پژوهش، ابتدا براساس مدل کیفیت سرویس دولت الکترونیک، مولفه های محتوا و ارائه سرویس مرتبط با سامانه مالیات بر ارزش افزوده در ایران شناسایی می شود؛ سپس نوعی مدل مفهومی برای بیان تاثیر این مولفه ها بر کیفیت سرویس و رضایت کاربران، توسعه داده خواهد شد. داده ها از طریق توزیع پرسشنامه الکترونیکی و با مطالعه موردی مودیان مالیاتی که از سرویس‏های سامانه مالیات بر ارزش افزوده استفاده می‏کنند، جمع آوری شده است. نتایج نشان می‏دهد مولفه های اجرای تراکنش و دسترس‏پذیری به ترتیب بیشترین تاثیر را بر کیفیت محتوا و ارائه سرویس می گذارند. به علاوه، ارزیابی مثبت کاربران از کیفیت محتوا و ارائه سرویس بر ارزیابی مثبت آنها از کیفیت کلی سرویس موثر است. این پژوهش، طراحی یک وب‏سایت دولتی با کیفیت سرویس موثر و مبتنی بر نیازهای کاربران را به‏منظور رضایتمندی و تشویق آنها بر پذیرش و استمرار استفاده از این سرویس‏ها پیشنهاد می‏دهد.
    کلیدواژگان: ارائه سرویس، رضایت، کیفیت سرویس الکترونیکی، مالیات بر ارزش افزوده، محتوای سرویس
  • عماد فرازمند، رضا علی بخشی صفحه 103
    امروزه بخشی از درآمد ملی کشورهای پیشرفته را درآمدهای ناشی از کسب وکارهای الکترونیکی تشکیل می دهد؛ از این رو شناسایی این کسب وکارها و شناسایی اولویت های سیاستگذاری برای رشد کسب و کارهایی که سودمندی بیشتری به همراه دارند، از ضروریت های سیاستگذاری در این حیطه است. بدیهی است که شناخت وضع موجود کسب وکارهای الکترونیکی داخلی می تواند گام مهمی در سیاستگذاری اثربخش تر باشد. در این تحقیق به دنبال شناخت هرچه بهتر وضعیت مدل ها ی کسب وکار وب سایت های داخلی نسبت به مدل ها ی کسب وکار وب سایت های بین المللی هستیم. به این منظور، ضمن بررسی 100 وب سایت داخلی و خارجی برتر بر اساس رتبه بندی الکسا، مدل کسب وکار آنها تعیین شد؛ سپس فراوانی و میانگین رتبه کسب وکارهای الکترونیکی وب سایت های برتر در هر دسته تعیین شد و نتایج دو دسته با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان می دهد در فضای کسب وکارهای الکترونیکی ایرانی به کسب وکارهایی که در مقیاس بین المللی مقبولیت و مطلوبیت بیشتری دارند، کمتر توجه می شود.
    کلیدواژگان: تاپسیس، تجارت الکترونیکی، رتبه بندی، مدل های کسب وکار الکترونیکی
  • محمد قانعی استاد، حسین خسروی مهمویی، مجید عبدالرزاق نژاد صفحه 123
    در سال های اخیر، تئوری مجموعه راف به یکی از راه حل های قدرتمند در حل مسائل هوش مصنوعی همچون داده کاوی تبدیل شده است. اما نسخه کلاسیک تئوری مجموعه راف برای بحث کاهش ویژگی در سیستم های اطلاعاتی ناقص، چندان مناسب نیست. یک سیستم اطلاعاتی ناقص به جدول هایی از داده ها اطلاق می شود که برخی درایه های صفات آن مقداری ندارند. در این مقاله، راه حل نوینی که ترکیبی از الگوریتم رقابت استعماری و منطق فازی است، برای حل مسئله کاهش ویژگی سیستم های اطلاعاتی ناقص مبتنی بر تئوری مجموعه راف ارائه شده است. نتایج نشان داد استفاده از منطق فازی در کنترل پارامترهای الگوریتم رقابت استعماری مفید است و در مقایسه با نسخه کلاسیک الگوریتم، جواب های بهینه تری به دست می آورد. در روند اجرای این پروژه، تغییری روی داده های ناقص اعمال نشد و به آن همچون سیستم اطلاعاتی کامل نگاه شد. الگوریتم رقابت استعماری فازی به صورت هوشمند عمل کرده و برای کاهش ویژگی در سیستم های اطلاعاتی ناقص، نتایج مناسبی ارائه داد که درخور تامل است.
    کلیدواژگان: الگوریتم رقابت استعماری، تئوری مجموعه راف، سیستم اطلاعاتی ناقص، کاهش ویژگی، منطق فازی
  • محمد موسی خانی، امیر مانیان، جعفر محمودی، محمدحسن کارگر صفحه 143
    با توجه به نبود چارچوب جامع راهبری فناوری اطلاعات، هدف اصلی پژوهش پیش رو، شناسایی همه مولفه های راهبری فناوری اطلاعات و ارائه آنها در قالب چارچوب جامع است. بومی سازی چارچوب ارائه شده برای صنعت خودرو، از اهداف فرعی پژوهش است. در این رابطه سوال های مطرح شده عبارت اند از: چارچوب جامع راهبری فناوری اطلاعات چیست؟ مولفه های و اجزای تشکیل دهنده چارچوب جامع کدام اند؟ چارچوب جامع بومی سازی شده برای صنعت خودرو ایران چیست؟ با استفاده از روش کیفی فراترکیب، تمام پژوهش های اجراشده درخصوص راهبری فناوری اطلاعات بررسی شدند و از میان آنها 96 مقاله انتخاب شد. پس از بررسی کامل این مقاله ها و شناسایی پنج مقوله، 19 مفهوم و 79 کد راهبری، چارچوب جامع ارائه شد. برای بومی سازی، پرسشنامه ای بر مبنای مولفه های شناسایی شده طراحی شد و در اختیار خبرگان صنعت خودرو قرار گرفت. آزمون آماری داده های گردآوری شده، به تایید نشدن مولفه گردش شغلی میان کارکری در صنعت خودرو انجامید. برای نشان دادن کاربردی بودن چارچوب، وضعیت مادرشرکت اطلس بر مبنای چارچوب بومی صنعت خودرو و با استفاده از نظر صاحب نظران آن ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: چارچوب جامع، راهبری فناوری اطلاعات، صنعت خودرو، فراترکیب
|
  • Amir-Reza Abtahi, Fatemeh Elahi, Reza Yousefi-Zenouz Page 1
    In order to gain more illicit profit, some traders in the stock market try to make a targeted impact on prices by placing fake orders and false advertising. Due to the high customer population, it is not possible to discover these frauds using traditional methods. The present study seeks to provide a system for preventing the frauds in future market-trading coins based on Bayesian classifier model for Iran Mercantile Exchange. The proposed model has polynomial time complexity and high accuracy because of considering important dependencies among different features of data. The primary labeling of data has been done by Kmeans clustering. The test of model shows 94.55 percent similarity between model's output and labeled data. Using this system can helps to identify the fraudulent from non-fraudulent traders.
    Keywords: Bayesian network, Fraud detection, Futures contract, Induction behavior, Mercantile exchange
  • Ameneh Khadivar, Ghazal Pakdaman, Fatemeh Mojibian Page 21
    Nowadays, considering the focus of international community on the field of IT services as well as the move of large organizations toward profitability by providing appropriate services to the needs of organization and business markets, it is necessary to draw more consideration to the related projects than ever. In this regard, identification and selection of IT service's indicators and evaluation of these services, and projects, are effective methods to increase profitability and effectiveness of IT in organizations. Therefore, in this study, first the effective criteria in selecting IT projects and services identified, and then a decision support system designed based on fuzzy analytical hierarchy process. And also, by applying the proposed system, the analysis was conducted to determine the sensitivity of various criteria against changes and the effects of each on the final ranking results. Finally, comparing the results of the study with others, the advantages of proposed decision support system have been described.
    Keywords: Balanced scorecard, Decision support system, Fuzzy analytical Hierarchy process, IT services
  • Jalal Rezaeenour, Mohammadreza Sheikhbahaei Page 39
    Systems related to knowledge management can improve quality and efficiency of knowledge used for decision making process. Approximately 80 percent of corporate information are in textual data formats. That is why text mining is useful and important in service chain knowledge management. For example, one of the most important applications of text mining is in managing on-line source of digital documents and the analysis of internal documents. This research is based on text-based documents and textual information and interviews processed by Grounded theory. In this research clustering techniques were applied at first step. In the second step, Apriori association rules techniques for discovering and extracting the most useful association rules were applied. In other words, integration of datamining techniques was emphasized to improve the accuracy and precision of classification. Using decision tree technique for classification may result in reducing classification precision. But, the proposed method showed a significant improvement in classification precision.
    Keywords: e-Government, Knowledge management, Service Chain, Textual datamining
  • Nayereh Zaghari, Ardeshir Zamani Page 61
    These days, Emergence of e-commerce web sites is one of the important consequences of the Internet in modern times, but products data is growing exponentially. In such environment, customers face a problem in finding optimized information among huge data bases about the items or desired products. In order to assist buyers, large e-commerce companies are planning to introduce their own recommender systems to help their customers in making a better choice among the items. Due to high percentage error , a basic method to build such systems is not usually being applied. In this essay, two methods have been suggested in order to improve recommendations in recommender systems. Collaborative filtering method is one of the most successful methods used in the system, but using this method that it has common problem the increasing number of users and products, therefore system do not inability to request the requirement of cold start and data sparsity. Two methods have been suggested in order to improve recommendations in recommender systems. To resolve this problem, a new method has been introduced in which by integrating rating time by Pearson also combining semantic technology with social networks offers a solution to reduce issues such as "cold start" and generally "data sparsity" in recommender systems. The result of simulating showed that the proposed approach provided better performance and more accurate predictions in addition of more consistent with user preferences.
    Keywords: Data sparsity, Internet store, Recommender systems, Users rating time
  • Maryam Alipour, Payam Hanafizadeh Page 83
    The design of e-government websites with improper service quality is one of the common problems in the contemporary era. Users’ perceptions of e-service quality are affected by their perceived service content and delivery quality. In this study, based on the model of e-government service quality, first we identify the factors of service content and delivery related to Value Added Tax (VAT) system in Iran. Then, we develop a conceptual model that depicts the influence of these factors on service quality and users’ satisfaction. Data gathering is performed through electronic questionnaire and the case study of taxpayers using VAT services. The results show that transactional performance and accessibility respectively, have the greatest impact on quality of service content and delivery. In addition, the users’ positive perceptions of service content and delivery quality influence their positive perceptions of overall service quality. This study offers the design of a user-centric governmental website with effective service quality to improve users’ satisfaction and also to encourage the adoption and continuance use of these services.
    Keywords: e-Service quality, Satisfaction, Service content, Service delivery, Value Added Tax
  • Emad Farazmand, Reza Alibakhshi Page 103
    Nowadays portions of the national income in developed countries are due to income of the electronic businesses and electronic commerce. Realizing these businesses and their strategical governance priorities regarding the development of those business with most profitability are among the most important necessities in this field. Accordingly, indicating the status quo of electronic business in our country can be of great value in having an effective policy-making. In this research we aim to compare the status of Iranian electronic commerce with the most successful ones in the globe. To do so, first we have considered the top hundred website according to Alexa ranking, nationally and globally, and we have extracted their main business models as well. Afterward, the frequency of these business models in addition to the average ranking of their websites have been extracted and compared accordingly. Results of this study show that those electronic business models which are highly valued globally are less attractive for Iran’s electronic commerce.
    Keywords: e-Business models, e-Commerce, Ranking, TOPSIS
  • Mohammad Ghanei Ostad, Hosein Khosravi Mahmoee, Majid Abdolrazzagh Nezhad Page 123
    In recent years, rough set theory has been considered as a strong solution to solve artificial intelligence problem such as data mining. But, the classic rough set theory is not effective in the case of attribute reduction in incomplete information systems. Since there are null values for some of attributes in a data set, an incomplete information system is created. In this paper, a novel method proposed to solve attribute reduction in incomplete information system based on rough set theory by combining and modifying imperialist competitive algorithm with fuzzy logic. Utilizing the fuzzy logic to control the parameters of the algorithm was useful and generated better solutions compared to its classic draft. In this research, no changes imposed on incomplete data, and it was just considered as a complete systems. The fuzzy imperialist competitive algorithm acted intelligently to reduce the number of attribute in incomplete information system, providing appropriate results that is worthy of attention.
    Keywords: Attribute reduction, Fuzzy logic, Imperialist competitive algorithm, Incomplete information system, Rough set theory
  • Mohammad Mosakhani, Amir Manian, Jafar Mahmoodi, Mohammadhasan Kargar Page 143
    Due to the absence of a comprehensive framework for IT governance, the main objective of the study is to identify all components of IT governance and present them in the form of a comprehensive IT governance framework .The localization of provided framework for the automotive industry is the secondary objective of the study. In this regard, the research questions are: what is the comprehensive framework of IT governance? What are the components and dimensions of a comprehensive framework of IT governance? What is the localized comprehensive framework of IT governance for the Iranian automotive industry? All researches on IT governance were investigated using meta-synthesis qualitative method and were limited to 96 selected articles by performing a meta-synthesis process. Then, the five categories, 19 concepts and 79 codes of IT governance were identified through detailed study of these articles. Then, a comprehensive framework of IT governance was presented. For localizing, a questionnaire designed based on the identified IT governance components, and distributed among the automotive industry experts. Statistical hypothesis testing of collected data led to the rejection of cross/functional job rotation component in the automotive industry. To demonstrate the applicability of the framework, the IT governance status of ATLAS holding company was evaluated based on the comprehensive framework that localized for automotive industry.
    Keywords: Automotive industry, Comprehensive framework, Information technology governance, Meta-synthesis